Děti a strejdové podpořili ukrajinské házenkářky HC GALYCHANKA LVOV

28. března 2022 | Aktuality, Články

Děti a strejdové podpořili ukrajinské házenkářky

HC GALYCHANKA LVOV.

V sobotu 26. března 2022 jsme se zúčastnili semifinále Evropského poháru v házené žen mezi celky HK Galyčanka Lvov – Rocasa Gran Canaria ze Španělska. Jih Moravy, Město Hodonín a místní ženský klub HK poskytli a zabezpečili ukrajinským házenkářkám pobyt, možnost přípravy a celkově se postarali o to, co momentálně na Ukrajině nejde, „Žít v klidu a míru“.

My jsme přijali pozvánku HK Hodonín a bylo domluveno, že se setkáme se zástupci oddílu ze Lvova. Chceme totiž pozvat některý dětský domov z tohoto ukrajinského města na náš blížící se 16. ročník mezinárodního turnaje dětských domovů v házené. Aspoň trošičku zmírnit a snad i přivézt na jiné myšlenky těžce zkoušené děti a dospělé z Ukrajiny.  Díky manažerce paní Kamile Ivičičové jsme se setkali s regionální Lvovskou ministryní a senátorkou paní Irinou Tomaševskou, která byla moc ráda, a sdělila nám, že v této době již budou mít děti ve Lvově /na Ukrajině/ prázdniny, a že je pro ně 4-5 denní pobyt velice krátký. Uvidí, co se dá pro tento návrh a pozvání udělat.

Zápas se hrál v době, kdy na Lvov dopadly 3 rakety ruského agresora, byl vyrovnaný od začátku až do konce 60 minuty. Diváků bylo okolo 400, z toho asi 200 z Ukrajiny. Většinu zápasu vedl domácí Lvov, ale 5 minut před koncem byl stav 17:19 pro Grand Canarii a vše vypadalo docela jasně. Španělky byly zkušenější, byly pěkné, ale robustnější a závěr zápasu určitě nezvládly. Bojovné, rychlé a mladé hráčky Lvova zápas otočily a 10 vteřin před koncem vstřelily ze 7m hodu vítěznou branku. Publikum bylo skvělé, bouřlivé a halou se často neslo slovo – UKRAJINA.

Vstupné bude použito na částečné pokrytí pobytu družstva HK Galyčanka Lvov. I my jsme se snažili a zaplacením vstupného jsme aspoň trošičku přispěli na tuto skvělou věc.

Podle odezvy dětí se akce líbila a vydařila.

Děti Kristýna, Ivana, Patrik, Josef a Josef a Jakub a strejdové Pavel s Alešem.