Ukliďme ČESKO

12. dubna 2022 | Aktuality, Články

Ukliďme ČESKO – Zimová – 10. 04. 2022

Rok se s rokem sešel a nastal čas na již 8. ročník dnes již známé EKO akce Ukliďme Česko. Poprvé  se skupina nadšenců rozhodla organizovaně uklízet na území celé ČR v květnu roku 2014. Uklízeli (a stále uklízí ;-)) školy, zájmové kroužky, spolky, organizace, policisté, hasiči, ale také jednotlivci, kterým není stav naší přírody lhostejný. Cílem je nejen uklízet černé skládky a nepořádek, ale také motivovat lidi skrze vlastní zážitek k zodpovědnému přístupu k přírodě, zamýšlet se nad závažností problematiky skládek, recyklace a odpadu. Kdo uklízí, vidí na vlastní oči, co jsou lidé schopni v přírodě zanechat, aniž by pomysleli na následky. Kdo uklízí, už po sobě nepořádek nenechá.

Náš Dětský domov si jako den úklidu zvolilo neděli 10. 4. A jelikož jsme v úklidech profící (léta praxe a odříkání), zmapovali jsme si hlavní úklidové cíle dopředu. Vyrazili jsme rozděleni do tří skupin, jejichž věkové složení bylo pestré (od 6 do 20 let, věk zaměstnanců s ohledem na slušné vychování uvádět nebudeme :-)). Jako nejrizikovější místa jsme si vytipovali oblast kolem vlakové trati, břehy Zašovského potoka (gumáky byly nezbytnou součástí výbavy), skálu a blízké okolí samoobsluh. Chvílemi naše počínání nemělo daleko od reality show Survival, avšak bez jakýchkoliv příkras a rekvizit. Kuba málem skončil v trenkách při lovení pneumatiky z potoka, mé a Ivčiny holínky nasbíraly vodu hned při prvním kontaktu s vodní hladinou.

I letos jsme při úklidu objevili pár bizar věciček, od francouzských holí přes dřevěný meč, až po špeky, které raději ani nebudu zmiňovat :-))). Největší zastoupení měly, bohužel, plastové předměty a následně plechovky od energy drinků. Kromě dobrého pocitu z poctivě odvedené práce jsme se vzájemně obohatili o řadu vtipných zážitků, situací, kdy každý jednotlivec měl prostor se projevit ať už jako hrdina nebo gentleman. Věřím, že každý ze zúčastněných si v tomto nedělním odpoledni našel svou příjemnou chvilku bez ohledu na to, co zrovna objevil v houští ;-).

Děkujeme za spolupráci vedení obce Zašová a strýci Vaškovi, díky kterým jsme byli patřičně vybaveni rukavicemi a pytli na odpad., a kteří se postarali o následnou likvidaci nasbíraných „pokladů“. Na závěr děkujeme organizátorům akce Ukliďme Česko, kterým se úspěšně daří spojovat lidi v zájmu společného cíle.