12. ročník mezinárodního turnaje v házené

2. června 2018 | Články

V sobotu 2. 6. 2018 se uskutečnil v hale ZŠ Zašová již 12. ročník mezinárodního turnaje dětských domovů v házené, nad kterým převzal záštitu zlínský hejtman Jiří Čunek.

Celkem se ho zúčastnilo 7 dětských domovů z Polska, Slovenska a Česka. Polsko reprezentoval domov z Cieszyna, Slovensko domov z nedaleké  Bytče a Česko, domovy – Frýdek Místek, Vizovice, Lipník nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Uherské Hradiště a Zašová. Hosty byli mladí hokejisti, Černí Vlci z Rožnova pod Radhoštěm a mladší žáci házenkářského oddílu TJ Handball Valašské Meziříčí. Turnaj se odehrál ve dvou kategoriích a zahájil ho ředitel zašovského domova Jaromír Štěpán. Na poslední chvíli se odhlásily dětské domovy Kroměříž a Bytča, kteří nedali dohromady potřebný počet dětí.

Bojovalo se srdnatě a nikdo, nikoho nešetřil, byla k vidění zajímavá a rychlá házená. Hrálo se, ale i korektně a bez zákeřných faulů, na což dohlíželi rozhodčí ČSH – Škrobák Zdeněk, Galus Tomáš a Chudiak Stanislav, kteří odpískali 27 zápasů.

V mladší skupině nakonec po boji zvítězili děti z dětského domova Uherské Hradiště, kteří vedeni trenérkou házené Irenou Zlatníkovou porazili mladší žáky Tělovýchovné jednoty Valašské Meziříčí 5:4, po nervy drásajícím průběhu utkání. Valašské Meziříčí trénovala také bývalá hráčka Markéta Skýpalová. Rozhodující byl v tomto utkání věk a výška dětí z Hradiště. Na třetím místě skončili v turnaji nečekaně HC Černí Vlci, kteří se turnaje zúčastnili po druhé. Zklamáním bylo poslední, 6.místo domácího domova ze Zašové, kde hrálo několik bývalých házenkářů.

Ve starší skupině zvítězil zaslouženě Dětský domov Frýdek Místek, který nepoznal hořkost porážky a odvezl si domů putovní pohár. Na druhém místě skončil domácí tým ze Zašové a třetí loňský vítěz z Valašského Meziříčí. Družstvo z Cieszyna mělo zdravotní problémy, proto jenom povzbuzovalo své bojující kamarády a nezasáhlo do bojů o vítězství v turnaji.

  • 1. Dětský domov Uherské Hradiště 5 0 0 31:15 10 bodů
  • 2. TJ Valašské Meziříčí 4 1 0 26:14 8 bodů
  • 3. HC Černí Vlci Rožnov pod Radhoštěm 2 1 2 18:21 5 bodů
  • 4. Dětský domov Vizovice 2 0 3 17:23 4 body
  • 5. Dětský domov Lipník nad Bečvou 1 1 3 16:24 3 body
  • 6. Dětský domov Zašová 0 0 5 9:22 0 bodů
  • 1. Dětský domov Frýdek Místek 4 0 0 23:11 8 bodů
  • 2. Dětský domov Zašová 2 0 2 16:21 4 body
  • 3. Dětský domov Valašské Meziříčí 0 0 4 19:26 0 bodů
  • 4. Dom Dziecka Cieszyn 0 0 0 0 0 bodů

Byly uděleny i individuální ocenění, kterých výsledky určovali trenéři a vedoucí družstev nebo rozhodoval počet vstřelených branek.

Miss turnaje se v mladší kategorii stala Terezka Škrobáková, která hrála za mladé házenkáře Valašského Meziříčí a ve starší kategorii Kristýna Zetková ze Zašové.

Nejlepšími brankáři se stali v mladší kategorii Tomáš Janošek z Uherského Hradiště a ve starší kategorii Viktor Kováč z Frýdku Místku.

Nejlepšími střelci se v mladší kategorii s 18 vstřelenými brankami stal Matěj Skýpala z TJ Valašské Meziříčí a ve starší kategorii Jan Donč z Frýdku Místku, který vstřelil soupeřům 15 branek.

Nejlepšími hráči se v mladší kategorii stal Jan Žižka, který hrál za dětský domov i za mladší žáky Valašského Meziříčí a ve starší kategorii jeho spoluhráč z domova Filip Pomkla.

Zvláštní ocenění – dres Miroslava Jurky, reprezentanta ČR a hráče francouzského Saint Raphaelu získal nejlepší střelec v mladší kategorii Matěj Skýpala z TJ Valašské Meziříčí.

Poděkování patří vedení ZŠ Zašová za poskytnutí víceúčelové sportovní haly, sponzorům za poskytnutí věcných cen a finančních prostředků na pokrytí nákladů turnaje, vedení a zaměstnancům Dětského domova Zašová za pomoc se zabezpečením hladkého průběhu turnaje, vedoucím a trenérům jednotlivých zúčastněných týmů a samozřejmě všem hráčům.

Sponzoři 12. ročníku mezinárodního turnaje dětských domovů v házené:CS CABOT, spol. s r.o. ROBE LIGHTING s.r.o. Optické sítě s.r.o. – NUMERI Behr Bircher Cellpack BBC Czech, s.r.o. RETIGO s.r.o. ZC, s.r.o. – zahradní centrum INA SPORT BRNO JDE Valašské Meziříčí SKI SPORT Valašské Meziříčí JELÍNEK – nábytek Český svaz házené Uzeniny Vahala Hustopeče n/B. HC Robe Zubří HC DUKLA PRAHA Tatra Kopřivnice Cyrilovo pekařství Hrachovec Lahůdky Skalka Kremel a Kremel DELIKATES Zašová manželé Škrobákovi – Střítež n/B. Mlékárna Valašské Meziříčí LEVELSPORTKONCEPT s.r.o.

Věřím, že nám sponzoři zachovají přízeň a pomohou i s následujícím ročníkem turnaje, bez jejich pomoci by se nemohl tento turnaj uskutečnit.

Bc. Aleš Zwettler, zástupce ředitele DD Zašová